Η επιλεκτικότητα είναι μια διαταραχή πρόσληψης της τροφής που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά νηπιακής ηλικίας. Περιγράφεται ως μία χαρακτηριστική φάση, τα οποία φοβούνται την παρουσίαση νέων φαγητών. Τα περισσότερα παιδιά την ξεπερνούν με συχνές θετικές εκθέσεις στο φαγητό και αλληλεπίδραση με αυτό, αλλά και ωριμάζοντας. Προσοχή χρειάζεται στις πιο ακραίες μορφές όπου το παιδί υποσιτίζεται ή δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ομαλή εξέλιξη. Ο αποκλεισμός ολόκληρων κατηγοριών τροφών όπως λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνης, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η αιτία εμφάνισης της επιλεκτικής σίτισης σε κάθε παιδί μπορεί να διαφέρει, γεγονός που επηρεάζει το βαθμό δυσκολίας στην αποδοχή νέων τροφών.
Περιστατικό επιλεκτικής σίτισης
Όνομα: Βασίλης
Ηλικία: 3 ½ ετών
Ιστορικό: Προωρότητα 34 + 1 εβδομάδες, Βάρος γέννησης 1970γρ, καλοήθης βρεφική υποτονία.
Πρόβλημα: Η μητέρα του δυσκολεύεται με την σίτιση του. Ο μικρός τρώει πολύ επιλεκτικά. Δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του και οι θερμίδες που καταναλώνει είναι ελάχιστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του και να μην παίρνει βάρος. Οι γονείς του αναζητούν βοήθεια στον παιδίατρο τους.
Τρόπος ζωής: Η όρεξη του αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Ζητάει τα ίδια φαγητά κάθε μέρα για μεσημεριανό και βραδινό. Δεν πίνει καθόλου γάλα και δεν τρώει λαχανικά. Καταναλώνει μόνο τις τροφές όπως τυρί τριμμένο, γιαούρτι, κριτσίνια, κοτομπουκιές και πατάτες τηγανητές. Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να δοκιμάσει κάτι από αυτό που τρώει όλη η οικογένεια. Συχνά απομακρύνεται από το τραπέζι όταν του μυρίζουν οι τροφές, αηδιάζει όταν λερωθεί το χέρι του με κάποια τροφή. Δεν θέλει να ακουμπούν οι τροφές μεταξύ τους. Τρώει δύο συγκεκριμένα φρούτα όπως αχλάδι και μπανάνα. Σπάνια τελειώνει αυτό που έχει στο πιάτο του και μία ώρα μετά το φαγητό ζητάει κάποιο γλυκό ή παγωτό. Ακατάστατα γεύματα και συνεχόμενα τσιμπολογήματα.
Γονείς: Εξάντληση για το πως εξελίσσονται καθημερινά τα γεύματα τους, αγχος για το αν το παιδί τους καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες, λύπη που προσπαθούν να θρέψουν όσο πιο καλά γίνεται το παιδί χωρίς αποτέλεσμα.
Η σίτιση ενός παιδιού με προβληματική ή επιλεκτική σίτιση δεν είναι μία εύκολη περίπτωση.
Ό συγκεκριμένος τρόπος ζωής του παραπάνω περιστατικού θέλει συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές για την βελτίωση της διατροφής του και την αποθεραπεία της επιλεκτικής του σίτισης. Αν κάτι απο όλα αυτά σας είναι γνώριμο μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ..
Θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με επιλεκτική σίτιση
Στην παιδοδιατροφολογική μονάδα βοηθάμε όλα τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης με επιλεκτική σίτιση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλές, στρατηγικές και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στη διάρκεια των γευμάτων.
Η αποδοχή νέων τροφών είναι μια μεγάλη διαδικασία. Κάθε τροφή περνάει από 32 διαφορετικά βήματα για να δοκιμαστεί. Κάποιες τροφές, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες πριν αποφασίσει το παιδί ότι θέλει να τις δοκιμάσει.
Μέθοδος: 1
SOS APPROACH TO FEEDING: Η προσέγγιση SOS αποσκοπεί στην αξιολόγηση και παρέμβαση των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σίτιση. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό μέσω του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους.
Μέθοδος: 2
GET PERMISSION APPROACH: Μια ευαίσθητη και υποστηρικτική προσέγγιση σίτισης που απευθύνεται στα παιδιά που εμφανίζουν άγχος και ανησυχία κατά τη διάρκεια των γευμάτων αλλά και στους γονείς αυτών των παιδιών προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση.
Παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια επιλεκτικής σίτισης και στηριζόμενοι στις 2 μεθόδους παρέχουμε τη σωστή καθοδήγηση σε γονείς και παιδιά να απολαμβάνουν καθημερινά κάθε τους γεύμα.